Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

  • DellPoint radí

BitLocker - jak se vyhnout problémům a předejít ztrátě dat

29.11.2023 0:00

BitLocker - k čemu slouží?

BitLocker je nástroj pro šifrování dat zaznamenaných na paměťových médiích jako HDD, paměťové karty, flash disky apod. Z pohledu firmy Microsoft jde o zabezpečení dat uživatelů operačních systémů Windows.

BitLocker - může ohrozit Vaše data?

Bohužel může, byť nepřímo. V případě technické závady počítače (notebooku, tabletu…), kdy je potřeba vyměnit základní desku, může dojít k totální ztrátě všech dat, která jsou uložena na uvedených paměťových médiích, tedy hlavně na pevných discích. Pokud uživatel nemá povědomí o obnovovacím klíči BitLockeru, případně neví, kde ho má uložený, není v moci technika, který provádí opravu, zajistit přístupnost uloženého obsahu HDD. Hlavní problém je, že Windows jsou někdy tak aktivní, že BitLocker aktivují sami, bez vědomí uživatele!

Bitlocker 

Jak zjistím, že můj počítač má BitLocker aktivní?

Po otevření ikony – Tento počítač – může být u ikony HDD s logem Windows s nápisem - Místní disk (C: ) obrázek visacího zámku (zde je zámek u jednotky F:).

V tomto případě máte BitLocker aktivní a Vaše data jsou zabezpečena šifrováním.

Doporučujeme pravým tlačítem myši na ikoně tohoto disku vstoupit do nabídky nastavení BitLockeru.

Zde bývají možnosti:

  • Pozastavit BitLocker
  • Uložení klíče BitLockeru
  • Vypnutí BitLockeru

 

Bitlocker - Jak se připravit a předejít problémům?

Proti funkci BitLockeru nic nemáme, ale je dobré si Obnovovací klíč Bitlockeru uložit na místo, které bude pro Vás dostupné i v případě závady Vašeho počítače (do jiného počítače, na externí paměťovou kartu, flash disk…) a vědět pro budoucnost, kde je tento klíč uložen.

Samozřejmě je také možnost činnost BitLockeru vypnout, ale tato akce může podle velikosti disku trvat i několik hodin. Po tuto dobu můžete počítač bez omezení používat a v průběhu vypínaní budete upozorněni, že rušíte zabezpečení Vašich dat. Jeden problém, ale stejně může nastat, protože se při aktualizaci Windows opět zabezpečení BitLockerem může zapnout.

PROTO DOPORUČUJEME VĚDĚT, KDE MÁTE ULOŽEN OBNOVOVACÍ KLÍČ!!!

Pokud se Vám stane po opravě počítače (např. dojde v záruce k závadě a následné výměně základní desky), že po Vás systém vyžaduje obnovovací klíč BitLockeru a Vy o něm nic nevíte, poslední pokus o jeho zjištění je na Vašem účtu Microsoft.
 

Kde najdu obnovovací klíč nástroje BitLocker?

Pokud se zeptáte Googlu, zobrazí Vám mnoho odpovědí a zde je několik odkazů:

https://support.microsoft.com/cs-cz/windows/vyhled%C3%A1n%C3%AD-obnovovac%C3%ADho-kl%C3%AD%C4%8De-n%C3%A1stroje-bitlocker-v-windows-6b71ad27-0b89-ea08-f143-056f5ab347d6

https://www.dell.com/support/kbdoc/cs-cz/000124361/n-aacute-stroj-bitlocker-vy%C5%BEaduje-obnovovac-iacute-kl-iacute-%C4%8D-kter-yacute-se-neda%C5%99-iacute-naj-iacute-t

a několik dalších.

 

Doufáme, že Vám toto alespoň trochu pomohlo vyjasnit problematiku šifrování Vašich dat a případné řešení závady Vašeho počítače.

Zpět na seznam

Login